NIEUWS

Hoeveel stappen zet jij op een dag? (07-12-2020)

Nu we massaal thuiswerken, komen de meeste mensen nog minder in beweging dan voorheen. Wandelen of fietsen naar het werk is ineens niet meer noodzakelijk en met deze kou begrijpen we dat je liever binnen blijft. Compenseert dat rondje hardlopen het stilzitten gedurende de dag? 


Nederlanders zijn kampioen zitten. In 2019 zaten Nederlanders boven de vier jaar gemiddeld 9 uur per dag! Het is niet gek dat we een voorkeur hebben voor stilzitten. Het is natuurlijk hartstikke comfortabel. Maar ook hartstikke slecht, zowel voor lichaam als geest. Stilzitten betekent spierafbraak; if you don’t use it, you will lose it. 


Maar hoe kunnen we dit tegengaan?

Het beweegadvies luidt: zet 10.000 stappen per dag! Hoe doe je dat?  Lees hier verder. Bron: www.hardlopen.nl

Nieuw informatiecentrum over voedingssupplementen (14-05-2020)
NPN, de branchevereniging voor voedingssupplementen, heeft het online “Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid” (IVG) gelanceerd. Het doel is wetenschappelijk onderbouwde informatie geven over het nut en de veiligheid van vitamines, mineralen, kruiden en overige supplementen.

Gezondheid en veiligheid
Gebruikers van voedingssupplementen zien soms door de bomen het bos niet meer, omdat er veel verschillende informatie rondgaat op het internet. “Wat kan ik gebruiken?” en “Hoeveel mag ik er van nemen?” zijn vragen die op IVG worden beantwoord, zonder dat producten of merken worden genoemd of aangeprezen. Het informatiecentrum laat aan de hand van leeftijd, leefstijl, klachten of andere situaties zien hoe mensen met voedingssupplementen zelf aan hun gezondheid kunnen werken. Lees hier verder of download e brochure. Bron.
Minder dan helft Nederlanders beweegt voldoende (06-02-2020)
Steeds meer Nederlanders voldoen aan de richtlijnen voor voldoende beweging, maar het is nog altijd minder dan de helft die voldoende beweegt. In 2001 bewoog 40 procent van de mensen genoeg volgens de richtlijn, in 2018 was dat 46 procent. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM onder ruim 7.000 Nederlanders.

Beweegrichtlijn
De beweegrichtlijn is in 2017 opgesteld door de Gezondheidsraad. Volwassenen moeten volgens die richtlijn minstens 150 minuten per week matig intensief bewegen en 2 keer per week spier- en botversterkende oefeningen doen. Ouderen moeten dit combineren met balansoefeningen. Kinderen van 4 tot 18 jaar moeten dagelijks een uur bewegen bij een matige tot zware intensiteit met daarnaast op zijn minst op 3 dagen per week activiteiten die spieren en botten versterken. Lees hier verder. (Bron)

Slapen is goed voor je gewicht en je gezondheid (13-03-2020)
Als je een goede nachtrust hebt, is de kans groot dat je de volgende dag minder suikers en koolhydraten eet. Dat laat onderzoek zien.

Het gaat hier om een onderzoek bij mensen die normaal gesproken maar 5 tot 7 uur slapen per nacht. Zij kregen de opdracht om eerder naar bed te gaan en per nacht 1,5 uur langer te slapen. Ook kregen ze adviezen om hun slaap te verbeteren. Wat bleek? Als de deelnemers meer gingen slapen, aten ze de volgende dag minder suikers en koolhydraten. Meer slapen kan er dus voor zorgen dat je voeding verbetert.

Er zijn al meer onderzoeken die laten zien dat slaap een positief effect heeft op het lichaamsgewicht. Slaaptekort kan er voor zorgen dat je aankomt. Wil je afvallen en je leefstijl verbeteren? Aandacht voor je slaappatroon hoort er dan écht bij.

Nieuwe Gezonde leefstijl levert 7 à 10 extra ziektevrije jaren op (14-01-2020)
Wie op middelbare leeftijd een gezonde leefstijl heeft, krijgt pas jaren later te maken met chronische ziekten als diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker dan leeftijdsgenoten met een ongezonde leefstijl. Voor vrouwen levert een gezonde leefstijl op 50-jarige leeftijd ruim 10 extra ziektevrije jaren op en voor mannen ruim 7. Dat blijkt uit een grootschalig Amerikaans bevolkingsonderzoek. 
Lees hier verder. (Bron)

We zouden weer vijftien kilometer per dag moeten lopen (31-01-2020)

Volgens de Ierse neurowetenschapper Shane O’Mara is wandelen, in de stad of in de natuur, een medicijn zonder bijwerkingen. Vraaggesprek tijdens een wandeling door Schiphol Plaza.

Tijdens een voettocht van vijf kilometer dwars door Londen, op weg naar een afspraak, kreeg de Ierse neurowetenschapper en hoogleraar experimenteel breinonderzoek Shane O’Mara een ingeving: zijn nieuwste boek zou gaan over wat wandelen doet met de hersenen. O’Mara (54), fervent wandelaar, is pas blij als hij aan het eind van de dag zo’n 15.000 tot 17.000 stappen op zijn stappenteller heeft staan.

Lees hier verder (Bron: Kester Freriks, leestijd 7 minuten. NRC)

Share by: